Tentoonstellingen

Fluisterbomen in de Tuin van Toen en Tegenwoordig
Romeinen kamer
Woonkamer op Zolder van Horen Zeggen
Deportatiekamer
WOII

Vaste tentoonstelling

Bij Museum Peel en Maas in Helden beleef je de geschiedenis van de streek! Van de jager-verzamelaars, de Kelten, de Romeinen, tot aan de Tweede Wereldoorlog en de aardbeving van 1992

Middeleeuwen
Tijdens de 80-jarige opstand legde men in onze streek schansen aan om zich te beschermen tegen rovende bendes huursoldaten. Wat zijn schansen? Kom langs en ondervind het!

Romeinen
Ontdek de mythes rond de Gouden Peelhelm. Omringd door fraaie, lokaal gevonden archeologische vondsten, kom je oog in oog te staan met een Romeinse soldaat die deel uitmaakte van het mobiel elitekorps dat de keizer beschermde op zijn reizen. Zijn Gouden Peelhelm zorgt tot op de dag van vandaag voor mythische verhalen over diens precieze afkomst.

Tweede Wereldoorlog
Recent geopend en helemaal vernieuwd: in woord, beeld en geluid een zinnenprikkelende tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Van de Duitse inval, de lokale razzia’s, het verzet en de verwoestingen, tot aan de bevrijding van Peel en Maas, nu 75 jaar geleden. Zo hoor je de bommenwerpers overvliegen en zie je wat het gevolg van de oorlog is voor de kerken van de regio…

In onze vernieuwde Deportatiekamer veel aandacht voor de kerkrazzia. Ook ervaar je hier de beklemmende sfeer van het verblijf in een originele barak uit de Tweede Wereldoorlog. In beide ruimtes interactieve, aangrijpende persoonlijke verhalen en objecten van ooggetuigen, achterblijvers en gedeporteerden. De bezoeker komt letterlijk oog in oog te staan met ooggetuigen die hun vaak meeslepende verhaal vertellen. 

Voor kinderen is er een speciale activiteit. Ze kunnen de WOII speurtocht volgen en gaan decoderen! Kun jij de code kraken?! Dan kun je het slot van de WOII kist openen. Wie weet zit er een leuk presentje in de kist verstopt….

Ook zijn er vier documentaires over de Tweede Wereldoorlog te bekijken in het museum. De speelduur verschilt van circa tien tot circa twintig minuten. Alle films hebben betrekking op lokale geschiedenis. Koop daarnaast voor slechts 5 euro het canonboekje ‘Peel en Maas in de Tweede Wereldoorlog’!

Via deze link is ons WOII archief inzichtelijk. Dit archief wordt momenteel gearchiveerd door heemkundevereniging de Moennik. Bij de Moennik kan een afspraak gemaakt worden om materiaal te bekijken, of loop op woensdagmiddag (zonder afspraak) even binnen.  

Jaren 50
Beleef op de Zolder van Horen Zeggen. Hier ervaar je even hoe het was om te leven in een tijd zonder waterleiding en elektriciteit. Laat staan dat er internet en een smartphone beschikbaar waren!

Dorpskamers
Daarnaast presenteren de gemeentelijke dorpen zich in de voormalige kloosterkamertjes op de tweede verdieping en kom je meer te weten over lokale lekkernijen en streekproducten. Ook zijn er films te bekijken over de lokale geschiedenis.

Tip: Sluit je dagje uit af met een kopje koffie met heerlijke Limburgse vlaai in de Gasterie.

Tijdelijke tentoonstelling

Industrialisatie in Peel en Maas (2019)
Een tentoonstelling in woord en beeld over een sterk agrarische georiënteerde regio, die vanaf de late jarig vijftig óók de industrie omarmde. Door middel van (historische) foto’s, illustraties, aansprekende objecten en korte teksten wordt het verhaal van de opkomst van de industrialisatie van Peel en Maas vanaf 1900 vertelt. Er is aandacht voor de gemeentelijke inspanningen en de sociale en culturele gevolgen ervan voor  gemeentebewoners. Ook krijgt de aanwijzing door het Rijk van Panningen als ontwikkelingskern de nodige aandacht.

Hoogtepunt in de tentoonstelling is de drie meter hoge replica van het industriemonument dat zich voor het gemeentehuis in Panningen bevindt. Het monument werd in 1962 onthuld ter gelegenheid van de opening van het plaatselijke industrieterrein.

Voor slechts 5 euro is in de museumwinkel en in de plaatselijke boekhandels ook het rijk
geïllustreerde boek Van Ploeg naar Ploegendienst – De industrialisatie en de aanwijzing van Panningen als ontwikkelingskern te koop. In deze publicatie wordt nog meer achtergrondinformatie gegeven over de industrialisatie binnen de gemeente. 

Geweest

Sinds de oprichting van het museum zijn er diverse tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd:

 • 2009: Het afscheid van Helden. Tentoonstelling over drie eeuwen bestuurlijke onafhankelijkheid.
 • 2009: Knippenberg. Presentatie van de zevenhonderd jaar oude familiegeschiedenis van de in Helden welbekende en belangwekkende familie Knippenberg.
 • 2009: Deportatie en Bevrijding over de Tweede Wereldoorlog in de regio.
 • 2010: Speciale tentoonstelling die gewijd was aan de Gouden Peelhelm die destijds honderd jaar geleden werd gevonden.
 • 2010: Fusietentoonstelling over de elf dorpen uit de gemeente die destijds samenkwamen tot een nieuwe gemeente.
 • 2011: Kerststallententoonstelling waarin lokale bewoners hun (bijzondere) kerststallen tonen in het museum.
 • 2012: Zangkorententoonstelling. Presentatie over de geschiedenis en het heden van meer dan 25 zangkoren uit Peel en Maas.
 • 2012-2013: Tajiri (zie foto) in ’t land van Peel en Maas. Tentoonstelling over de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri die woonachtig was in kasteel Scheres in het nabij gelegen Baarlo. Hier bevindt zich, onder het beheer van zijn dochters, nog een groot deel van zijn collectie.
 • 2012-2013: Tentoonstelling waarin een twintigtal driedimensionale grotere en kleinere gebouwen uit de hele wereld, opgebouwd uit puzzelstukjes, te zien zijn.
 • 2013-2014: Maak en smaak; over lokale- en regionale streekproducten.
 • 2015: Dwalen in het verleden met Lei Steeghs. Tentoonstelling met tekeningen en schilderijen van een aantal dorpen uit de gemeente Peel en Maas door kunstenaar Lei Steeghs.
 • 2015-heden: Peel en Maas in oude kaarten.

Voor meer informatie neem contact op via info@museumpeelenmaas.nl.

Reacties zijn gesloten.