Home

Op dinsdag 14 maart om 20.00 uur geeft Mohammed Temsamani bij Museum Peel en Maas een lezing plaats over de rol van Marokkaanse gastarbeiders bij de opkomst van de industrie in Peel en Maas in de jaren 60 en 70. De lezing duurt van 20.00 uur tot 20.45 uur gevolgd door een korte pauze tot 21.00 uur. Vervolgens is er de mogelijkheid vragen te stellen tot 21.30 uur. Inloop is vanaf 19.30 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije toegang. Van tevoren reserveren is niet nodig. Entree is gratis. Wel is het mogelijk een vrije donatie te doen. Versnaperingen zijn voor eigen rekening.

Lezing  
Aan de hand van Temsamani verscheen een paar jaar geleden het boek Marokkanen in Peel en Maas, De eerste generatie (2020). In deze publicatie gaat hij, aan de hand van verhalen van de eerste generatie Marokkanen in de voormalige gemeente Helden, verder in op deze generatie die in de jaren zestig en zeventig naar Limburg kwam, op welke problemen ze zoal stuitten en hoe ze uiteindelijk hun weg hebben gevonden in de Noord-Limburgse gemeenschap. In de lezing gaat hij verder in op hoe zijn publicatie tot stand is gekomen. Hij  hield  interviews met maar liefst 24 personen, waaronder veel pioniers van het eerste uur. Die gesprekken vormen de kern van het boek.  Deze verhalen zijn voor het museum een mooie en relevante aanvulling op onze tentoonstelling over de industrialisatie van Peel en Maas, waar de opkomst van gastarbeiders ook prominent deel van uitmaakt.

Bezoek onze nieuwe, interactieve Middeleeuwen tentoonstelling! De fraai vormgegeven expositie laat de bezoeker in twee sfeervolle ruimtes de Middeleeuwen beleven. In de eerste ruimte kom je binnen op een Middeleeuws marktplein en word je omringd door verschillende ambachtslieden. In de tweede ruimte is een adellijke kamer ingericht, met aandacht voor de monnik, de adel, ridders en jonkvrouwen en wapenschilden. Kinderen kunnen net zo hard proberen te slaan als de smid, net als de monnik schrijven met een veer, hun eigen familiewapen ontwerpen en voelen welke Middeleeuwse producten de boer zoal verbouwde. En nog veel meer! 

Aan de buitenzijde van de expositie kunnen bezoekers, jong en oud, op een interactief scherm de verdieping opzoeken over Peel en Maas in de Middeleeuwen. Wat zijn cijnzen? Hoeveel ridders waren er in Peel en Maas? Hoeveel procent van de bevolking was boer? Dat en nog veel meer kom je te weten in de tentoonstelling.

Museum Peel en Maas in Helden biedt een leuk uitstapje voor het hele gezin! Van de Romeinen en de Tweede Wereldoorlog, tot aan het meer recente leven in de jaren vijftig. Voor kinderen is er de spannende speurtocht! Hoogtepunt is de nabootsing van de aardbeving uit 1992. Je wordt flink door elkaar geschud, als je durft…

Er zijn maar liefst vijf nieuwe, kleine tentoonstellingen te bezoeken! Via historische foto’s, sfeerbeelden, korte teksten en activiteiten voor de jeugd kom je meer te weten over agrarisch erfgoed, de twee trams die door Peel en Maas hebben gereden, de beugelsport, de mijnwerkers uit Peel en Maas en de naoorlogse smid en timmerman.  Voor ieder wat wils!

Bezoek ook onze vernieuwde tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Zie Vaste Tentoonstelling of download hier onze flyer! In de tijdelijke expositie “Van Ploeg naar Ploegendienst” (2019) ontdek je het verhaal van de opkomst van de industrialisatie en bedrijvigheid in Peel en Maas, en de groei van Panningen tot regionaal centrum. Komt dat zien!

Reacties zijn gesloten.