Voor scholen
Museum Peel en Maas biedt sinds kort ook op maat gemaakte educatieve programma’s aan voor het basis- en middelbaar onderwijs. Download hier onze Lesbrief cultuureducatie Museum Peel en Maas. Het is mogelijk ons programma toe te passen op een breed scala aan thema’s. Van de jager-verzamelaars, de Romeinen en de Middeleeuwen, tot de Tweede Wereldoorlog en het leven en werken in de jaren vijftig en zestig. In grote lijnen ziet een educatief programma er als volgt uit:
- Gezamenlijk onderdeel: Ontvangst door Frans van de Pas van Passie voor Verhalen. Frans is een gepassioneerd verhalenverteller die kinderen op interactieve wijze meeneemt op ontdekkingsreis. Middels diverse objecten betrekt hij de jeugd volledig bij zijn verhaal. Een echte belevenis!
- In groepjes: Hierna worden de kinderen door ‘meneer Frans’ en/ of Math Ghielen, van het museum, rondgeleid door een of meerdere tentoonstellingsruimtes. Ook hier is veel aandacht voor interactief leren, en veel zelf doen. Indien gewenst beschikt het museum over vragenboekjes van een aantal ruimtes, waarbij kinderen in de ruimte moeten zoeken naar de antwoorden.
- In groepjes: Waar een of twee groepjes op interactieve wijze worden rondgeleid, houden de rest van de kinderen zich bezig met een activiteit. Dit kan o.a. het knutselen van een Gouden Peelhelm zijn, spellen spelen uit de jaren vijftig of via een tekening, gedicht, verhaal of op andere creatieve wijze uiting geven aan wat het thema Vrijheid voor hen betekent.
Ons programma staat echter niet vast en is geheel af te stemmen op de wensen vanuit het onderwijs. Bij vragen of voorstellen, aarzel niet te mailen naar: info@museumpeelenmaas.nl.
Daarnaast heeft Loes Engels een interessante lesbrief samengesteld voor de onderbouw van het middelbaar onderwijs. In samenwerking met PeelenMaasNet, kunnen jongeren hun digitale onderzoeksvaardigheden testen en veel leerzame dingen te weten komen over de Tweede Wereldoorlog in Peel en Maas. Ook de website van de Canon van Peel en Maas is op kindvriendelijke wijze informatie terug te vinden over de Prehistorie, de Kelten en Romeinen, Vroege & Late Middeleeuwen, Kasteel De Keverberg en de geschiedenis van Gelder.