TIJDELIJKE TENTOONSTELLING

Alle Männer Raus
Vanaf zondag 2 februari te zien bij Museum Peel en Maas: de fototentoonstelling Alle Männer Raus door Maarten Verbaarschot. Met de fotoserie treedt Verbaarschot in de voetsporen van zijn vader en oom die tijdens de kerkrazzia in 1944 worden afgevoerd naar Duitse werkkampen. De expositie staat tot en met 29 maart.

“Alle Männer raus”. Zo klinkt het op 8 oktober 1944 tijdens de kerkrazzia. In Noord-Limburg worden die dag 2.800 mannen opgepakt, waaronder ruim 700 uit Peel en Maas. In Duitsland moeten ze dwangarbeid voor de Duitse oorlogsindustrie verrichten. Verbaarschot treedt afgelopen jaar in hun voetsporen.

Door een zoektocht langs de plaatsen van onderduiken, gevangenschap en dwangarbeid ontstaat deze compositie van fotobeelden die heden, verleden en toekomst met elkaar verbindt. Na deze twee maanden verhuist de expositie naar Duitsland. Hier zijn de werken te zien bij de Gedenkstätte Salzgitter. In Salzgitter bevonden zich meerdere werkkampen waar Limburgers onder erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld in 1944-1945.

Industrialisatie in Peel en Maas (2019)
Een tentoonstelling in woord en beeld over een sterk agrarische georiënteerde regio, die vanaf de late jarig vijftig óók de industrie omarmde. Door middel van (historische) foto’s, illustraties, aansprekende objecten en korte teksten wordt het verhaal van de opkomst van de industrialisatie van Peel en Maas vanaf 1900 vertelt. Er is aandacht voor de gemeentelijke inspanningen en de sociale en culturele gevolgen ervan voor  gemeentebewoners. Ook krijgt de aanwijzing door het Rijk van Panningen als ontwikkelingskern de nodige aandacht.

Hoogtepunt in de tentoonstelling is de drie meter hoge replica van het industriemonument dat zich voor het gemeentehuis in Panningen bevindt. Het monument werd in 1962 onthuld ter gelegenheid van de opening van het plaatselijke industrieterrein.

In de rijk geïllustreerde publicatie Van Ploeg naar Ploegendienst – De industrialisatie en de aanwijzing van Panningen als ontwikkelingskern wordt nog meer achtergrondinformatie gegeven over de industrialisatie binnen de gemeente. Voor slechts € 5,00 te koop in de museumwinkel en in plaatselijke boekhandels. Opsturen is ook mogelijk. Stuur een mail naar info@museumpeelenmaas.nl.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.