Nieuws en Activiteiten

Kijk voor meer nieuws op de Facebookpagina van Museum Peel en Maas!

 • GEANNULEERD IVM DE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN Tijdens de kerstvakantie hebben we een speciale kerstactiviteit die plaatsvindt op woensdagen en donderdagen 22-23 en 29-30 december en op zondag 2 januari tussen 13.00 en 17.00 uur. Je kunt deelnemen aan een levend ganzenbordspel dat is uitgezet door het hele museum! Helemaal in de sfeer van kerst volg je de genummerde kerstballen, los je raadsels op, neem je deel aan kleine activiteiten en verken je alle ruimtes. Je krijgt een grote foamen dobbelsteen en een ganzenbordkaart met vragen mee om je te helpen! Geef jezelf op door een mailtje te sturen naar info@museumpeelenmaas.nl en geef aan op welke dag en hoe laat je langs wilt komen. We hanteren tijdssloten die vijftien minuten na elkaar volgen, zodat het bezoek goed gespreid wordt. Vol = vol. Volwassenen betalen 3 euro per persoon, kinderen onder de twaalf jaar kunnen gratis naar binnen.  

Geweest

 • Schrijfster en archeologe Linda Dielemans was op zaterdag 16 oktober in ons museum. Ga met Linda mee op ontdekkingsreis naar de prehistorie en ontdek wat voor bijzondere vondsten ze mee heeft genomen!
  Na deze toffe en interactieve presentatie volgt een creatieve workshop: zelf je fossiel maken. Hiervoor kun je een eigen voorwerp meenemen! Deze activiteit is gratis en na afloop kun je (tegen betaling van 3 euro voor volwassenen) nog het vernieuwde museum bezoeken. 
 • Fred Vogelzang van de Nederlandse Kastelenstichting gaf op donderdagavond 21 oktober een zeer boeiende lezing over kastelen en buitenplaatsen. Hij ging daarbij onder andere in op vragen als: Wat is een kasteel? Wat is een Huys; een vluchtburcht?  Wat is een Buitenplaats? Is er verschil in regionale ontwikkeling van het fenomeen kastelen? Hoe is de koppeling van deze kastelen met de feodale structuur in die middeleeuwen? 
 • Tijdens de herfstvakantie op donderdag 28, vrijdag 29 en tijdens het Halloween weekend op zaterdag 30 oktober was er weer MUSEUM IN HET DONKER! Je kunt door een donker museum gaan speuren!
  Gebruikmakend van een zaklamp zoek je in het museum naar antwoorden op de vragen om het raadsel op te lossen. Als de lampen uit zijn en de zon onder is, krijg je een zaklamp, of brengt er zelf een mee. Het museum is speciaal aangekleed in herfst- en Halloween sferen. Maar pas goed op waar je loopt; het betreden van een donker museum is op eigen risico! De activiteit vindt plaats tussen 18.30-20.30 uur. Je hoeft NIET in het bezit te zijn van een  coronatoegangsbewijs. In verband met de kleine ruimtes is van tevoren opgeven verplicht. Dat kan door een mailtje te sturen naar info@museumpeelenmaas.nl. Vermeld je naam, e-mailadres en de dag en het tijdstip dat je langs wilt komen. Kinderen tot 13 jaar kunnen gratis naar binnen, ouders betalen 3 euro per persoon.
 •  
 • Op zondag 29 november, woensdag 2 en tijdens Sinterklaas op zaterdag 5 december, hebben we een speciale Sinterklaas activiteit! Sinterklaas is bedroefd omdat hij zijn gedichtje niet af kan maken. Maar goed nieuws: kinderen kunnen Sinterklaas helpen! In het museum is in iedere ruimte een mijtertje van de Sint verstopt. Ouders kunnen met hun kinderen op zoek naar de mijtertjes. Als je het mijtertje in een ruimte hebt gevonden, vind je ook de letter die je in moet vullen op de Sintkaart. Zo los je het Sintgedicht op en wordt Sinterklaas weer blij!  De ingevulde kaart lever je vervolgens in bij de balie. Wie weet heeft de Goedheiligman als beloning een kleine lekkernij voor de kinderen achtergelaten…

  De activiteit vindt plaats op zondag 29 november en woensdag 2 december tussen 13-17 uur en tijdens Sinterklaas op zaterdag 5 december tussen 13-15 uur. In verband met de coronamaatregelen is van tevoren opgeven verplicht. Dat kan door een mailtje te sturen naar info@museumpeelenmaas.nl. Vermeld je naam, e-mailadres en de dag en het tijdstip dat je langs wilt komen. Kinderen tot 13 jaar kunnen gratis naar binnen, ouders betalen 3 euro per persoon.

  Ook voor deze activiteit gelden de coronamaatregelen: maximaal een gezin per ruimte, geef elkaar de ruimte en voor ouders geldt: draag een mondmasker en desinfecteer je handen. Er mogen maximaal vijftien mensen tegelijk in het museum rondlopen. Vol is vol!

 • Op vertoon van de laatste versie van de publicatie MAAS & DUIN, van het LGOG Venlo, hebben we nu een speciale actie. U krijgt bij het museum twee canonboekjes voor de prijs van een! Het boekje over de Industrialisatie in Peel en Maas, én dat over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente, samen voor maar 5 euro. Ook andere geschiedkundige verenigingen uit Peel en Maas doen mee aan de actie: 
  Bij de heemkunde Helden zijn eerder uitgebrachte edities van tijdschrift De Moennik verkrijgbaar voor 1 euro per stuk. 
  Bij heemkundekring Kessels Eigen krijgt u 25 % korting op een stadswandeling of op hun eigen uitgaves/publicaties.
  Bij De Borcht in Baarlo krijgt u gratis informatie over personen en plekken in Baarlo, via ons HIP (Historisch Informatie Punt) in de Engelbewaarder. Daarnaast ontvangt u 25% korting op nog voorradige eerder uitgebrachte publicaties van De Borcht. 
  Medelo uit Meijel verwelkomt u graag in hun museum. 
 • Op zondag 30 november 2020 was de presentatie van het boek Verhalen langs de grens. Voor dit project hebben leerlingen tussen de 14-18 jaar uit heel Limburg en net over de grens eind 2019 gesprekken gevoerd met negentigers. Met als doel: terugblikken op hun bevrijding. Zij toen op een leeftijd, die hun interviewers nu óók hebben. In verband met de coronamaatregelen was de setting sober. In Peel en Maas zijn in dit kader vier interviews afgenomen, waarvan er drie geplaatst zijn in de verhalenbundel. Het verhaal van Bjorn Vervoort uit Kessel siert zelfs de voorpagina. Daarbij gingen ze op zoek naar hun belevingen op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarmee poogden de leerlingen een lijn te trekken tussen de ervaringen van deze mensen toen en de leefwereld zoals zij die nu op eenzelfde leeftijd ervaren.

 • Tijdens de herfstvakantie op maandag 19, donderdag 22 en vrijdag 23 oktober en tijdens het Halloween weekend op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober 2020 hebben ruim 120 bezoekers (waarvan circa zeventig kinderen) ’s avonds gespeurd door een donker museum. Gebruikmakend van een zaklamp werd in het museum gezocht naar antwoorden op vijftien vragen om het raadsel op te lossen. Voor deze activiteit werkte het museum samen met de Bibliotheek Maas en Peel.  Zo was er kleine boekententoonstelling met spannende Halloween boeken. 

 • Op zondag 11 oktober 2020 was Museum Peel en Maas aanwezig bij de succesvolle opening van De Wegh van Meijel op Seven. Een historische belevingsroute door Noord-Limburg en Zuid-Brabant. We stonden met een kraampje langs een van de tien historische zuilen aan de 21 km lange route. Ook hebben we voor deze unieke gelegenheid onze Gouden Peelhelm en Sierschijf uitgeleend. Meer informatie over de looproute vind je op www.deweghvanmeijelopseven.nl.

 • Op maandag 4 mei 2020 hebben voorzitter Henk van Dijck, wethouder Wim Hermans en Lucas Colbers in kleine kring een groot spandoek onthult voor het museum. Het vaandel herdenkt de bevrijding van ieder dorp in Peel en Maas én diens Schotse en Engelse bevrijders die hun leven gegeven hebben voor de bevrijding van Limburg. Zie ook dit filmpje over de onthulling.

 • Vanaf zondag 2 februari 2020 is de fototentoonstelling Alle Männer Raus, door Maarten Verbaarschot, te zien. Met de fotoserie treedt Verbaarschot in de voetsporen van zijn vader en oom die tijdens de kerkrazzia van 8 oktober 1944 worden afgevoerd naar Duitse werkkampen. Door een zoektocht langs de plaatsen van onderduiken, gevangenschap en dwangarbeid ontstaat deze compositie van fotobeelden die heden, verleden en toekomst met elkaar verbindt. De expositie staat tot nader order in het museum. 

Alle onderstaande lezingen zijn voorlopig uitgesteld. Hiervoor volgt het museum de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Wanneer het weer verantwoord is, zullen de lezingen worden ingehaald. 

 • Een lezing over de bevrijding van Peel en Maas. Er wordt aandacht besteed aan wie onze regio precies bevrijd hebben in 1944. Ook zijn er beelden te zien uit de bekroonde documentaire Venlose Maasbruggen, door Huub Smets. Hier komt onder meer de evacuatie van Blerick naar Maasbree in naar voren. Aanvang 14:00 uur in de Gasterie bij Kerkeböske. Bezoek is in combinatie met een entreebewijs van het museum.

 • Henk van Dijck, voorzitter van Museum Peel en Maas, geeft een lezing over Middeleeuwse kastelen in Peel en Maas (met name Huys Kessel). 
 • Een lezing door Piet Schinck over het bodemgebruik en de bezitsverhoudingen van kastelen in de kerspels van Peel en Maas in de Hoge en Late Middeleeuwen.

Reacties zijn gesloten.