Nieuws en Activiteiten

Kijk voor meer nieuws op de Facebookpagina van Museum Peel en Maas!

  • Op maandag 4 mei 2020 hebben voorzitter Henk van Dijck, wethouder Wim Hermans en Lucas Colbers in kleine kring een groot spandoek onthult voor het museum. Het vaandel herdenkt de bevrijding van ieder dorp in Peel en Maas én diens Schotse en Engelse bevrijders die hun leven gegeven hebben voor de bevrijding van Limburg. Zie ook dit filmpje over de onthulling.
  • Vanaf zondag 2 februari 2020 is de fototentoonstelling Alle Männer Raus, door Maarten Verbaarschot, te zien. Met de fotoserie treedt Verbaarschot in de voetsporen van zijn vader en oom die tijdens de kerkrazzia van 8 oktober 1944 worden afgevoerd naar Duitse werkkampen. Door een zoektocht langs de plaatsen van onderduiken, gevangenschap en dwangarbeid ontstaat deze compositie van fotobeelden die heden, verleden en toekomst met elkaar verbindt. De expositie staat tot nader order in het museum. 

Alle onderstaande lezingen zijn voorlopig uitgesteld. Hiervoor volgt het museum de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Wanneer het weer verantwoord is, zullen de lezingen worden ingehaald. 

  • Fred Vogelzang van de Nederlandse Kastelenstichting geeft een lezing over kastelen en buitenplaatsen. Hij gaat daarbij onder andere in op vragen als: Wat is een kasteel? Wat is een Huys; een vluchtburcht?  Wat is een Buitenplaats? Is er verschil in regionale ontwikkeling van het fenomeen kastelen? Hoe is de koppeling van deze kastelen met de feodale structuur in die middeleeuwen? De lezing duurt van 19.30-21.30 uur (2 x 45 min. met een korte pauze). Locatie: de Gasterie bij Kerkeböske. Bezoek is in combinatie met een entreebewijs van het museum.
  • Een lezing over de bevrijding van Peel en Maas. Er wordt aandacht besteed aan wie onze regio precies bevrijd hebben in 1944. Ook zijn er beelden te zien uit de bekroonde documentaire Venlose Maasbruggen, door Huub Smets. Hier komt onder meer de evacuatie van Blerick naar Maasbree in naar voren. Aanvang 14:00 uur in de Gasterie bij Kerkeböske. Bezoek is in combinatie met een entreebewijs van het museum.

  • Henk van Dijck, voorzitter van Museum Peel en Maas, geeft een lezing over Middeleeuwse kastelen in Peel en Maas (met name Huys Kessel). 
  • Een lezing door Piet Schinck over het bodemgebruik en de bezitsverhoudingen van kastelen in de kerspels van Peel en Maas in de Hoge en Late Middeleeuwen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.