Nieuws en Activiteiten

Foto door Maarten Verbaarschot. De kerkrazzia.

Kijk voor meer nieuws op de Facebookpagina van Museum Peel en Maas!

• Vanaf zondag 2 februari 2020 is de fototentoonstelling Alle Männer Raus, door Maarten Verbaarschot, te zien. Met de fotoserie treedt Verbaarschot in de voetsporen van zijn vader en oom die tijdens de kerkrazzia van 8 oktober 1944 worden afgevoerd naar Duitse werkkampen. Door een zoektocht langs de plaatsen van onderduiken, gevangenschap en dwangarbeid ontstaat deze compositie van fotobeelden die heden, verleden en toekomst met elkaar verbindt. De expositie staat twee maanden, tot en met zondag 29 maart.
  • Donderdagavond 30 april 2020 wordt de lezing, die gepland stond op donderdag 12 maart, over kastelen ingehaald. Fred Vogelzang van de Nederlandse Kastelenstichting geeft een lezing over kastelen en buitenplaatsen. Hij gaat daarbij onder andere in op vragen als: Wat is een kasteel? Wat is een Huys; een vluchtburcht?  Wat is een Buitenplaats? Is er verschil in regionale ontwikkeling van het fenomeen kastelen? Hoe is de koppeling van deze kastelen met de feodale structuur in die middeleeuwen? De lezing duurt van 19.30-21.30 uur (2 x 45 min. met een korte pauze). Locatie: de Gasterie bij Kerkeböske. Bezoek is in combinatie met een entreebewijs van het museum.
  •  Op zondag 3 mei 2020 vindt bij Museum Peel en Maas een lezing plaats over de Bevrijding van Peel en Maas. Er wordt aandacht besteed aan wie onze regio precies bevrijd hebben in 1944. Ook zijn er beelden te zien uit de bekroonde documentaire Venlose Maasbruggen, door Huub Smets. Hier komt onder meer de evacuatie van Blerick naar Maasbree in naar voren. Aanvang 14:00 uur in de Gasterie bij Kerkeböske. Bezoek is in combinatie met een entreebewijs van het museum.

• Donderdagavond 14 mei 2020 geeft Henk van Dijck, voorzitter van het streekmuseum, om 19.30 uur een lezing plaats over Middeleeuwse kastelen in Peel en Maas (met name Huys Kessel).
  • Op donderdagavond 28 mei 2020 vindt een lezing plaats over het bodemgebruik en de bezitsverhoudingen van kastelen in de kerspels van Peel en Maas in de Hoge en Late Middeleeuwen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.