Nieuws en Activiteiten

Kijk voor meer nieuws op de Facebookpagina van Museum Peel en Maas!

 • Op zondag 25 september is de langverwachte opening van onze Middeleeuwen tentoonstelling. Iedereen is op deze dag van harte welkom om deze opening bij te wonen. De nieuwe wethouder Cultuur van Peel en Maas, Machteld Beukema, is ook aanwezig en zal een openingswoord verrichten. Inloop is vanaf 15 uur met koffie/thee en vlaai. Vanaf 15.30 uur volgen enkele korte toespraken. Vervolgens kan iedereen de tentoonstelling vrij bezoeken.
 • Op dinsdag 27 september organiseren we de lezing: Kastelen in het Land van Kessel; Branding rondom een historisch ensemble?, door voorzitter Henk van Dijck. De lezing duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met halverwege een korte pauze. Inloop is vanaf 19.30 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije inloop. Reserveren is niet nodig. Entree is gratis. Van Dijck legt in zijn lezing de focus op de transitie van het Peelgebied vanuit het Romeinse Rijk naar het Heilige Roomsche Rijk en hij gaat in op het oudste archiefstuk van Nederland; over de Tolverplaatsing van Echt naar Kessel. Ook komen aanwezigen meer te weten over de ontwikkeling van het graafschap Kessel naar het Land van Kessel én over de kastelen in het Land van Kessel/later het Ambt Kessel; hoe zijn deze verspreid en wat zijn bijkomende verplichtingen? Daarnaast analyseert hij het geheel als ensemble. De lezing eindigt met een visie op de geschiedkundige ‘branding’ van onze regio. Wat kan de rol van de gemeente hierin zijn? Wat is de rol van een museum? En Van Dijck gaat afsluitend in op onze nieuwe Middeleeuwen tentoonstelling.
 • Op donderdag 27 oktober is een lezing door Mohamed Temsamani over de eerste generatie gastarbeiders in Peel en Maas. Dit mede naar aanleiding van het boek over Temsamani: Marokkanen in Peel en Maas, De eerste generatie (2021) en onze tentoonstelling over de industrialisatie van Peel en Maas. De lezing duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met halverwege een korte pauze. Inloop is vanaf 19.30 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije inloop. Reserveren is niet nodig. Entree is gratis. 
 

Geweest

 • Dinsdag 6 september Lezing: De Peel aan weerszijden van de Peelrandbreuk, door auteur Piet Blankers. De lezing duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met halverwege een korte pauze. Vanaf circa 21.30 uur is de mogelijkheid vragen te stellen. Inloop is vanaf 19.30 uur. Voor deze lezing hanteert het museum een vrije inloop. U hoeft niet van tevoren te reserveren. Entree is gratis. Wel is het mogelijk een vrije donatie te doen. Versnaperingen zijn voor eigen rekening. Locatie: Zalen 5-6 in Gemeenschapscentrum Kerkeböske, Aan de Koeberg 3 in Helden.
 •  Zaterdag 10 september In het kader van Open Monumentendag (OMD) vinden op zaterdag 10 september om 11.00 uur en 15.00 uur gratis rondleidingen plaats in het Mariaklooster in Helden. Deelnemers komen meer te weten over de rijke geschiedenis en met name de verduurzaming, het thema van OMD dit jaar, van het Heldense Mariaklooster. Voor kinderen is er tussen kunst en kitsch, waarbij zij een waardevol object mee mogen nemen wat wordt ‘beoordeeld’, waarna het object tijdelijk in het museum tentoongesteld wordt. Tevens is het museum op zaterdag gratis te bezoeken tussen 13.00 – 17.00 uur. Aanmelden is niet nodig.
 • GEANNULEERD IVM DE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN Tijdens de kerstvakantie hebben we een speciale kerstactiviteit die plaatsvindt op woensdagen en donderdagen 22-23 en 29-30 december en op zondag 2 januari tussen 13.00 en 17.00 uur. Je kunt deelnemen aan een levend ganzenbordspel dat is uitgezet door het hele museum! Helemaal in de sfeer van kerst volg je de genummerde kerstballen, los je raadsels op, neem je deel aan kleine activiteiten en verken je alle ruimtes. Je krijgt een grote foamen dobbelsteen en een ganzenbordkaart met vragen mee om je te helpen! Geef jezelf op door een mailtje te sturen naar info@museumpeelenmaas.nl en geef aan op welke dag en hoe laat je langs wilt komen. We hanteren tijdssloten die vijftien minuten na elkaar volgen, zodat het bezoek goed gespreid wordt. Vol = vol. Volwassenen betalen 3 euro per persoon, kinderen onder de twaalf jaar kunnen gratis naar binnen.  
 • Schrijfster en archeologe Linda Dielemans was op zaterdag 16 oktober in ons museum. Ga met Linda mee op ontdekkingsreis naar de prehistorie en ontdek wat voor bijzondere vondsten ze mee heeft genomen!
  Na deze toffe en interactieve presentatie volgt een creatieve workshop: zelf je fossiel maken. Hiervoor kun je een eigen voorwerp meenemen! Deze activiteit is gratis en na afloop kun je (tegen betaling van 3 euro voor volwassenen) nog het vernieuwde museum bezoeken. 
 • Fred Vogelzang van de Nederlandse Kastelenstichting gaf op donderdagavond 21 oktober een zeer boeiende lezing over kastelen en buitenplaatsen. Hij ging daarbij onder andere in op vragen als: Wat is een kasteel? Wat is een Huys; een vluchtburcht?  Wat is een Buitenplaats? Is er verschil in regionale ontwikkeling van het fenomeen kastelen? Hoe is de koppeling van deze kastelen met de feodale structuur in die middeleeuwen? 
 • Tijdens de herfstvakantie op donderdag 28, vrijdag 29 en tijdens het Halloween weekend op zaterdag 30 oktober was er weer MUSEUM IN HET DONKER! Je kunt door een donker museum gaan speuren!
  Gebruikmakend van een zaklamp zoek je in het museum naar antwoorden op de vragen om het raadsel op te lossen. Als de lampen uit zijn en de zon onder is, krijg je een zaklamp, of brengt er zelf een mee. Het museum is speciaal aangekleed in herfst- en Halloween sferen. Maar pas goed op waar je loopt; het betreden van een donker museum is op eigen risico! De activiteit vindt plaats tussen 18.30-20.30 uur. Je hoeft NIET in het bezit te zijn van een  coronatoegangsbewijs. In verband met de kleine ruimtes is van tevoren opgeven verplicht. Dat kan door een mailtje te sturen naar info@museumpeelenmaas.nl. Vermeld je naam, e-mailadres en de dag en het tijdstip dat je langs wilt komen. Kinderen tot 13 jaar kunnen gratis naar binnen, ouders betalen 3 euro per persoon.
 • Op zondag 29 november, woensdag 2 en tijdens Sinterklaas op zaterdag 5 december, hebben we een speciale Sinterklaas activiteit! Sinterklaas is bedroefd omdat hij zijn gedichtje niet af kan maken. Maar goed nieuws: kinderen kunnen Sinterklaas helpen! In het museum is in iedere ruimte een mijtertje van de Sint verstopt. Ouders kunnen met hun kinderen op zoek naar de mijtertjes. Als je het mijtertje in een ruimte hebt gevonden, vind je ook de letter die je in moet vullen op de Sintkaart. Zo los je het Sintgedicht op en wordt Sinterklaas weer blij!  De ingevulde kaart lever je vervolgens in bij de balie. Wie weet heeft de Goedheiligman als beloning een kleine lekkernij voor de kinderen achtergelaten…

  De activiteit vindt plaats op zondag 29 november en woensdag 2 december tussen 13-17 uur en tijdens Sinterklaas op zaterdag 5 december tussen 13-15 uur. In verband met de coronamaatregelen is van tevoren opgeven verplicht. Dat kan door een mailtje te sturen naar info@museumpeelenmaas.nl. Vermeld je naam, e-mailadres en de dag en het tijdstip dat je langs wilt komen. Kinderen tot 13 jaar kunnen gratis naar binnen, ouders betalen 3 euro per persoon.

  Ook voor deze activiteit gelden de coronamaatregelen: maximaal een gezin per ruimte, geef elkaar de ruimte en voor ouders geldt: draag een mondmasker en desinfecteer je handen. Er mogen maximaal vijftien mensen tegelijk in het museum rondlopen. Vol is vol!

 • Op vertoon van de laatste versie van de publicatie MAAS & DUIN, van het LGOG Venlo, hebben we nu een speciale actie. U krijgt bij het museum twee canonboekjes voor de prijs van een! Het boekje over de Industrialisatie in Peel en Maas, én dat over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente, samen voor maar 5 euro. Ook andere geschiedkundige verenigingen uit Peel en Maas doen mee aan de actie: 
  Bij de heemkunde Helden zijn eerder uitgebrachte edities van tijdschrift De Moennik verkrijgbaar voor 1 euro per stuk. 
  Bij heemkundekring Kessels Eigen krijgt u 25 % korting op een stadswandeling of op hun eigen uitgaves/publicaties.
  Bij De Borcht in Baarlo krijgt u gratis informatie over personen en plekken in Baarlo, via ons HIP (Historisch Informatie Punt) in de Engelbewaarder. Daarnaast ontvangt u 25% korting op nog voorradige eerder uitgebrachte publicaties van De Borcht. 
  Medelo uit Meijel verwelkomt u graag in hun museum. 

Alle onderstaande lezingen zijn voorlopig uitgesteld. Hiervoor volgt het museum de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Wanneer het weer verantwoord is, zullen de lezingen worden ingehaald. 

 • Een lezing over de bevrijding van Peel en Maas. Er wordt aandacht besteed aan wie onze regio precies bevrijd hebben in 1944. Ook zijn er beelden te zien uit de bekroonde documentaire Venlose Maasbruggen, door Huub Smets. Hier komt onder meer de evacuatie van Blerick naar Maasbree in naar voren. Aanvang 14:00 uur in de Gasterie bij Kerkeböske. Bezoek is in combinatie met een entreebewijs van het museum.

Reacties zijn gesloten.