VASTE TENTOONSTELLING

Deportatiekamer
De onderse schans in Helden
Woonkamer op Zolder van Horen Zeggen
Fluisterbomen in de Tuin van Toen en Tegenwoordig

Bij Museum Peel en Maas in Helden beleef je de geschiedenis van de streek! Van de jager-verzamelaars, de Kelten, de Romeinen, tot aan de Tweede Wereldoorlog en de aardbeving van 1992.

Tip: Sluit je dagje uit af met een kopje koffie met heerlijke Limburgse vlaai in de Gasterie.

80-jarige Opstand
Tijdens de 80-jarige opstand legde men in onze streek schansen aan om zich te beschermen tegen rovende bendes huursoldaten. Wat zijn schansen? Kom langs en ondervind het!

Romeinen
Ontdek de mythes rond de Gouden Peelhelm. Omringd door fraaie, lokaal gevonden archeologische vondsten, kom je oog in oog te staan met een Romeinse soldaat die deel uitmaakte van het mobiel elitekorps dat de keizer beschermde op zijn reizen. Zijn Gouden Peelhelm zorgt tot op de dag van vandaag voor mythische verhalen over diens precieze afkomst.

Tweede Wereldoorlog
In de Deportatiekamer ervaar je de beklemmende sfeer van het verblijf in een originele plaatselijke barak uit de Tweede Wereldoorlog. Centraal staan de lokale razzia’s, waarbij 3500 mannen uit onze streek werden opgepakt en te werk gesteld in nazi-Duitsland. Ook zijn er vier documentaires over de Tweede Wereldoorlog te bekijken in het museum. De speelduur verschilt van circa tien tot circa twintig minuten. Alle films hebben betrekking op lokale geschiedenis. Zie hieronder. 

Momenteel wordt de Tweede Wereldoorlog expositie vernieuwd. Vanaf 15 november 2019 geeft het museum, in het kader van 75 jaar bevrijding, een overzichtelijk en pakkend beeld van wat er zich tussen mei 1940 en november 1944 in Peel en Maas heeft afgespeeld. Van de bezetting, het verzet, de razzia’s en de deportaties, tot aan de bevrijding van de regio. 

Jaren 50
Beleef op de Zolder van Horen Zeggen. Hier ervaar je even hoe het was om te leven in een tijd zonder waterleiding en elektriciteit. Laat staan dat er internet en een smartphone beschikbaar waren!

Dorpskamers
Daarnaast presenteren de gemeentelijke dorpen zich in de voormalige kloosterkamertjes op de tweede verdieping en kom je meer te weten over lokale lekkernijen en streekproducten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.