VASTE TENTOONSTELLING

Deportatiekamer
WOII
Romeinen kamer
Fluisterbomen in de Tuin van Toen en Tegenwoordig
Woonkamer op Zolder van Horen Zeggen

Bij Museum Peel en Maas in Helden beleef je de geschiedenis van de streek! Van de jager-verzamelaars, de Kelten, de Romeinen, tot aan de Tweede Wereldoorlog en de aardbeving van 1992.

Tip: Sluit je dagje uit af met een kopje koffie met heerlijke Limburgse vlaai in de Gasterie.

80-jarige Opstand
Tijdens de 80-jarige opstand legde men in onze streek schansen aan om zich te beschermen tegen rovende bendes huursoldaten. Wat zijn schansen? Kom langs en ondervind het!

Romeinen
Ontdek de mythes rond de Gouden Peelhelm. Omringd door fraaie, lokaal gevonden archeologische vondsten, kom je oog in oog te staan met een Romeinse soldaat die deel uitmaakte van het mobiel elitekorps dat de keizer beschermde op zijn reizen. Zijn Gouden Peelhelm zorgt tot op de dag van vandaag voor mythische verhalen over diens precieze afkomst.

Tweede Wereldoorlog
Recent geopend en helemaal vernieuwd: in woord, beeld en geluid een prikkelende tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Van de Duitse inval, de lokale razzia’s, het verzet en de verwoestingen, tot aan de bevrijding van Peel en Maas, nu 75 jaar geleden. Zo hoor je de bommenwerpers overvliegen en zie je wat het gevolg van de oorlog is voor de kerken van de regio…

In onze vernieuwde Deportatiekamer veel aandacht voor de kerkrazzia. Ook ervaar je hier de beklemmende sfeer van het verblijf in een originele barak uit de Tweede Wereldoorlog. In beide ruimtes interactieve, aangrijpende persoonlijke verhalen en objecten van ooggetuigen, achterblijvers en gedeporteerden. De bezoeker komt letterlijk oog in oog te staan met ooggetuigen die hun vaak meeslepende verhaal vertellen. 

Voor kinderen is er een speciale activiteit. Ze kunnen de WOII speurtocht volgen en gaan decoderen! Kun jij de code kraken?! Dan kun je het slot van de WOII kist openen. Wie weet zit er een leuk presentje in de kist verstopt….

Ook zijn er vier documentaires over de Tweede Wereldoorlog te bekijken in het museum. De speelduur verschilt van circa tien tot circa twintig minuten. Alle films hebben betrekking op lokale geschiedenis. Koop daarnaast voor slechts 5 euro het canonboekje ‘Peel en Maas in de Tweede Wereldoorlog’!

Via deze link is ons WOII archief inzichtelijk. Dit archief wordt momenteel gearchiveerd door heemkundevereniging de Moennik. Bij de Moennik kan een afspraak gemaakt worden om materiaal te bekijken, of loop op woensdagmiddag (zonder afspraak) even binnen.  

Jaren 50
Beleef op de Zolder van Horen Zeggen. Hier ervaar je even hoe het was om te leven in een tijd zonder waterleiding en elektriciteit. Laat staan dat er internet en een smartphone beschikbaar waren!

Dorpskamers
Daarnaast presenteren de gemeentelijke dorpen zich in de voormalige kloosterkamertjes op de tweede verdieping en kom je meer te weten over lokale lekkernijen en streekproducten.

Reacties zijn gesloten.