
In het kader van de digitale Nationale Romeinenweek van zaterdag 25 april tot en zondag 3 mei, biedt Museum Peel en Maas extra informatie over deze periode! Zo kun je hier de bouwplaat van de beroemde Gouden Helm downloaden, uitprinten en thuis in elkaar knutselen. Voor de iets jongere kinderen is er de stoere Romeinenkleurplaat.
Zelf een Romeinenhelm bouwen met eigen materialen mag natuurlijk ook. Vervolgens maken deelnemers een foto van zichzelf (of iemand anders ;-)) met de helm op, of van de kleurplaat, en sturen deze in via info@museumpeelenmaas.nl, of via Facebook– of Instagrampagina (tag ons via @museumpeelenmaas) van het museum. Tevens krijgen deelnemers een leuke verrassing! Kijk gerust verder op deze speciale webpagina en zie wat ons museum nog meer te bieden heeft!
Bekijk ook het item op Omroep P&M over onze Romeinenweek die dit jaar digitaal gaat. Onze voorzitter Henk van Dijck vertelt daar op enthousiaste wijze meer over de Romeinen in Peel en Maas, én over de bouwplaat!
Nationale Romeinenweek
Tijdens de Nationale Romeinenweek staat de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland een week centraal. Met dit jaar dagelijks vele tientallen online activiteiten en evenementen voor jong en oud door heel het land. Dit jaar is het thema: archeologie.

Gouden Peelhelm
De belangrijkste opgraving uit de Peelregio is natuurlijk de Gouden Peelhelm. Een Romeinse soldatenhelm van verguld zilver uit de periode 319-323 na Christus, gevonden door turfsteker Gebbel Smolenaars. Naast de helm vond hij ook onder andere een mantelspeld, een ruiterspoor, belletjes van een paardentuig en Romeinse munten.

In dit filmpje zie je hoe een Romein door een mysterieuze tijdstunnel in de huidige tijd is terechtgekomen. Hij is op zoek naar een Gouden Helm. Zijn officier is deze verloren in de Peel. Een aantal kinderen kennen het verhaal en leiden hem door Museum Peel en Maas.
Romeins Marsbeeldje
In Peel en Maas is de Romeinse geschiedenis op nog meer plaatsen zichtbaar. Zo zijn er in Helden veel interessante voorwerpen in de grond ontdekt. In de wijk Schrames zijn metalen voorwerpen gevonden, zoals een ring. Maar ook Romeinse huizen, van meer dan 1.500 jaar geleden! Toen waren er nog geen smartphones, televisies of internet. Zelfs nog geen auto’s! Mensen reden toen nog op paarden.

Het bekendst gevonden object is een bronzen Marsbeeldje. Mars was de belangrijke Romeinse God van de Oorlog en Vruchtbaarheid. Er werd vaak tot Mars gebeden, vooral door de Oude Romeinen. Als er een oorlog kwam, baden de Romeinen tot hem voor een overwinning in de strijd. Dit gold ook voor boeren wanneer zij een slechte oogst hadden.
Leuke Romeinse weetjes: Wist jij dat?
- Latijn de taal van de oude Romeinen was? Het is nu een ‘dode’ taal. Dat betekent dat niemand nog Latijn spreekt. Italiaans, Spaans Portugees, Frans en Roemeens zijn talen die van het Latijn zijn afgeleid.
- De Romeinen geen broeken droegen, maar een tunica (tuniek) en/of toga? De tunica werd gedragen bij het werken in huis en de toga bij officiële gebeurtenissen.
- Wij vloer- en muurverwarming aan de Romeinen te danken hebben?
- Romeinen zich niet met zeep wasten? Om al het vuil en zweet van het dagelijkse leven in Rome kwijt te raken, bedekten ze zich met olie. Daarna schraapten ze de olie af met een speciale krabber van ijzer, hout of been.
- Veel woorden in het Nederlands afkomstig zijn van het latijn, zoals: pen, millennium en statisch.
Wil je thuis nog meer actief leren en ontdekken over de Romeinse tijd? Bekijk dan de website van het Limburgs Museum voor nog meer doe-activiteiten.